Ecografie

Ecografia este una dintre metodele de investigatie imagistica ce utilizeaza ca substrat al examinarii ultrasunetele.
Este recunoscuta in intreaga lume ca metoda de imagistica sectionala de prima intentie, cu caracterizarea excelenta a tesuturilor moi (cord, abdomen, pelvis, tiroida, san, cervical, ginecologie).
Are un avantaj incomensurabil asupra celorlalte metode imagistice deoarece permite achizitionarea imaginilor in timp real si in consecinta o mai buna interpretare a organelor examinate in corelatie cu momentul examinarii, fiind fara efecte adverse si putand fi utilizata fara restrictii atat in situatiile in care unele organe sunt extrem de sensibile la diverse metode de examinare (de exemplu ochiul), cat si in cazul unor organe in dezvoltare (fetusul).
Desi alte metode imagistice (tomografia computerizata, rezonanta magnetica, si altele) au cateva avantaje in ceea ce priveste caracterizarea suplimentara a unor organe, examinarea ecografica are marele avantaj de a oferi imagini in timp real a miscarilor unor structuri ( valvele cardiace), ghidajul imagistic in timp real a diverselor manopere de radiologie interventionala (biopsii, drenaje de colectii, ablatii tumorale), iar utilizarea modului Doppler ofera detalii despre tipul de vascularizatie in artere si vene.

Ecografia abdominala

Ecografia abdominala a devenit prima metoda de investigatie a patologiei abdominale in foarte multe circumstante clinice.
Are indicatii de prima intentie in evaluarea orgamleor solide ca ficat si cai biliare, pancreas, splina si rinichi.
Este prima investigatie care se efectueaza pentru caracterizarea uterului, ovarelor si anexelor.
Dezvoltarea recenta a substantei de contrast special pentru ecografie permite o mai buna caracterizare a leziunilor hepatice, pancreatice si retroperitoneale.

Ecografia tiroidiana

Ecografia tiroidiana este cea mai folosita metoda utilizata pentru evaluarea morfologica a glandei tiroide (dimensiuni, structura si vascularizatie) avand avantaje majore asupra altor metode de examinare (scintigrafie, computer tomografie, imagistica prin rezonanta magnetica) prin obtinerea de imagini in timp real cu o mare rezolutie, este neinvaziva, repetabila, accesibila si ieftina.
Ecografia tiroidiana in prezent este considerata o extensie a examenului clinic al glandei tiroide.

Ecografia mamara

  • ultrasound-breast-22381457_m

Ecografia mamara este o examinare de prima intentie la femeile tinere sub 40 ani, la gravide sau la cele care alapteaza. Are avantajul de a fi usor suportata de catre paciente, este neinvaziva si permite caracterizarea cu o foarte buna acuratete a chistelor si nodulilor mamari. De asemenea ajuta la ghidajul manoperelor de radiologie interventionala pe san: biopsii, punctii evacuatorii, marcaje tumorale inaintea tratamentului chimioterapic si reperaje preoperatorii.

Trebuie mentionat ca dupa varsta de 40 de ani mamografia este examinarea de prima intentie, iar ecografia are rolul de a caracteriza suplimentar modificarile mamografice constatate.
Ecografia mamara este considerata o extensie a examenului clinic al glandelor mamare si daca nu a fost efectuat, atunci evaluarea ecografie trebuie precedata de examenul clinic.

  • ecografie-imagistica-17
  • ecografie-imagistica-26